Překapávač kávy – jak funguje a proč je z něj káva tak dobrá?
Obsah
Ptáte se v čem jsou překapávače na přípravu kávy tak jedinečné? Tajemství tkví ve velmi jednoduchém principu přípravy, na kterém nelze téměř nic zkazit. Pro přípravu některých druhů kávy je příprava v překapávači doporučena.
Jak překapávače fungují?
Princip překapávače je vlastně velmi prostý. Jde jen o to, aby se téměř vřelá voda prodrala skrze namletou kávu filtrem do šálku. Tečka. Využívá se stejného principu jako u kávovarů na přípravu espressa. U nich se ale místo gravitační síly využívá tlak.
Rozdělení jednotlivých překapávačů kávy
Překapávače kávy rozdělujeme na elektrické a manuální. Manuální překapávače jsou samozřejmě levnější variantou. Fungují na jednoduchém fyzikálním principu a káva z nich chutná opravdu lahodně. Někomu dokonce více než espresso. Do překapávače stačí nalít téměř vřelou vodu (cca 93 stupně Celsia) a pak už jen stačí jen počkat, až se voda dostane přes filtr.
Elektrické překapávače jsou většinou o poznání dražší, avšak dokáží připravit kávy daleko více a navíc udrží kávu teplou. Kromě toho elektrickému překapávači můžeme svěřit i ohřátí samotné vody. Voda přes filtr sama překape. Většina těchto překapávačů má také na starosti teplotu vodu, u které se stará především o to, aby zůstala teplá a neustále k dispozici. Teplou kávu si tak můžete kdykoliv během dne dolévat.
U automatických překapávačů ale často pocítíte větší spotřebu energie – překapávač je totiž neustále pod proudem a de facto ohřívá vodu neustále. Novější typy překapávačů mají již možnost automatického vypnutí po určité době nečinnosti. Výhodou těchto překapávačů je také to, že narozdíl od těch manuálních není nutné kupovat žádné papírové filtry.
Podtrženo sečteno
Ať už koupíte jeden nebo druhý typ překapávače, zkuste se nejprve zamyslet, kolik kávy vlastně vypijete a jak často kávu pijete. Pokud hodně a v průběhu celého dne, doporučujeme zvolit komfort elektrického překapávače, který kávu udržuje čerstvou a ve velkém množství.