Lískové oříšky mohou prospívat, ale i škodit – jak je konzumovat správně?
Asi málokteré ořechy jsou tak oblíbené, jako ty lískové. Mnohdy nás od jejich pravidelné konzumace odrazuje jeden drobný „detail“ – poměrně vysoká cena. Co všechno byste o nich měli vědět?
Jako všechny ořechy jsou i ty lískové bohaté především na mastné kyseliny, ale zároveň mají nízký obsah cukru. Díky tomu mají ve světě skořápkových plodů opravdu výjimečné postavení.
Jaké výhody mají lískové ořechy
Z nutričního hlediska jsou tyto plody především ohromným zdrojem energie, na to by se nemělo zapomínat. Díky jejich složení jde také o potravinu vhodnou pro celiaky ( neobsahují lepek) a prospějí i všem aktivním lidem, protože se stanou ideální svačinkou, vhodnou pro zvládnutí stresu a intenzivní námahy (a to té psychické i fyzické).
Pomáhají jim v tom zejména přítomnost omega 6 a omega 3 mastných kyselin, které snižují špatný cholesterol (LDL) a naopak jedním dechem zvyšují dobrý cholesterol (HDL). Najdeme v nich také hořčík (důležitý při výživě a posilováním tkání a svalů), železo, fosfor, měď, zinek, mangan, vápník, draslík a selen. A nesmíme zapomenout ani na vitamíny C, D a E, ale i skupiny B a samozřejmě také na vlákninu, která přispívá ke správnému trávení.
Pozor na negativní vlastnosti
Bohatství mastných kyselin způsobuje, že je jejich sytící účinek poměrně nízký, i když příjem kalorií zůstává vysoký. Jinými slovy – lískových ořechů sníte více než třeba mandlí. A pokud si nedáte pozor, můžete snadno sklouznout ke konzumaci nadměrného množství kaloriích, škodlivých pro vaši linii. Obecné pravidlo proto říká, že bychom nikdy neměli zkonzumovat více, než jednu velkou hrst ořechů denně.
O to kvalitnější by však měly být. A právě proto lískové oříšky z e-shopu Nutsman splňují ty nejvyšší standardy a dopřejí vám potěšení z každého sousta. A kromě lískových ořechů tu koupíte i mnoho jiných druhů.