Poradíme vám skvělé recepty na gril pro letní sezónu

zuzyusa / Pixabay

Grilovací sezóna se kvapem blíží a s ní přichází i chvíle, kdy budou oprášeny grily a začneme vymýšlet, jakou pochoutkou pohostíme své přátele na zahradní párty. Receptů existuje celá řada, a každý z nás si při přípravě vymýšlí i své vlastní. Pro letní inspiraci můžete vyzkoušet pár následujících receptů.

JIZERSKÝ ŠPÍZ

  • 400 – 500 g libových vepřových kotlet
  • 100 g anglické slaniny
  • 250 g hub
  • 2 čerstvé papriky
  • 2 rajčata
  • 1 cibule
  • 1 bílek
  • mletá paprika, sůl, černý mletý pepř
  • olej

Vepřové kotlety, houby, papriky i rajčata nakrájíme na plátky, maso zalijeme olejem a hodinu necháme odležet. Poté střídavě napichujeme na grilovaní jehlu maso, papriku, slaninu, rajče, houbu, pak osolíme, opepříme, posypeme paprikou a nakonec potřeme bílkem. Pečeme na grilu.

KLASICKÁ ŽIVÁŇSKÁ

  • 250 g vepřových kotlet
  • 250 g plátků jehněčího masa
  • 250 g hovězího masa
  • 250 g anglické slaniny
  • 4 cibule
  • 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, podle chuti i kmín
  • olej

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a posypeme paprikou, kmínem a naskládáme do mísy. Několik hodin necháme odležet, případně zakapeme olejem a necháme marinovat až do druhého dne. Jednotlivé druhy masa napichujeme na grilovaní jehly nebo špejle střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka a s plátky slaniny a grilujeme. Jehly otáčíme, aby se maso propeklo ze všech stran. Maso můžeme rovněž péci v rozehřátém oleji na pánvi.

GRILOVANÉ KULIČKY

  • 600 g mletého masa, vepřového i hovězího
  • 2 vejce
  • cayanský pepř
  • strouhanka
  • nasekané burské oříšky
  • 2 rajčata
  • 2 papriky
  • 2 cibule, žampiony, olej

Mleté maso promísíme s věci, pepřem a solí. Podle potřeby zahustíme strouhankou, Ze směsi vytvoříme kuličky, obalíme je v burácích a pak napichujeme na jehly střídavě s paprikou, žampiony, cibulí a rajčaty. Hotové špízy pokapeme olejem a grilujeme.

Zajímavé recepty na gril naleznete také v knížce od Zdeňka Pohlreicha Šéf na grilu. Zdeněk Pohlreich je bezesporu jedním z nejlepších kuchařů u nás. Pracoval jako šéfkuchař v prestižních restauracích po celém světě a získal řadu ocenění.

Se Zdeňkem Pohlreichem se můžeme momentálně setkávat v novém pořadu televize Prima – Šéf na grilu kde nás provede tím správným stylem grilování.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *