Poradíme vám skvělé recepty na gril pro letní sezónu
Obsah
Grilovací sezóna se kvapem blíží a s ní přichází i chvíle, kdy budou oprášeny grily a začneme vymýšlet, jakou pochoutkou pohostíme své přátele na zahradní párty. Receptů existuje celá řada, a každý z nás si při přípravě vymýšlí i své vlastní. Pro letní inspiraci můžete vyzkoušet pár následujících receptů.
JIZERSKÝ ŠPÍZ
- 400 – 500 g libových vepřových kotlet
- 100 g anglické slaniny
- 250 g hub
- 2 čerstvé papriky
- 2 rajčata
- 1 cibule
- 1 bílek
- mletá paprika, sůl, černý mletý pepř
- olej
Vepřové kotlety, houby, papriky i rajčata nakrájíme na plátky, maso zalijeme olejem a hodinu necháme odležet. Poté střídavě napichujeme na grilovaní jehlu maso, papriku, slaninu, rajče, houbu, pak osolíme, opepříme, posypeme paprikou a nakonec potřeme bílkem. Pečeme na grilu.
KLASICKÁ ŽIVÁŇSKÁ
- 250 g vepřových kotlet
- 250 g plátků jehněčího masa
- 250 g hovězího masa
- 250 g anglické slaniny
- 4 cibule
- 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, podle chuti i kmín
- olej
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a posypeme paprikou, kmínem a naskládáme do mísy. Několik hodin necháme odležet, případně zakapeme olejem a necháme marinovat až do druhého dne. Jednotlivé druhy masa napichujeme na grilovaní jehly nebo špejle střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka a s plátky slaniny a grilujeme. Jehly otáčíme, aby se maso propeklo ze všech stran. Maso můžeme rovněž péci v rozehřátém oleji na pánvi.
GRILOVANÉ KULIČKY
- 600 g mletého masa, vepřového i hovězího
- 2 vejce
- cayanský pepř
- strouhanka
- nasekané burské oříšky
- 2 rajčata
- 2 papriky
- 2 cibule, žampiony, olej
Mleté maso promísíme s věci, pepřem a solí. Podle potřeby zahustíme strouhankou, Ze směsi vytvoříme kuličky, obalíme je v burácích a pak napichujeme na jehly střídavě s paprikou, žampiony, cibulí a rajčaty. Hotové špízy pokapeme olejem a grilujeme.
Zajímavé recepty na gril naleznete také v knížce od Zdeňka Pohlreicha Šéf na grilu. Zdeněk Pohlreich je bezesporu jedním z nejlepších kuchařů u nás. Pracoval jako šéfkuchař v prestižních restauracích po celém světě a získal řadu ocenění.
Se Zdeňkem Pohlreichem se můžeme momentálně setkávat v novém pořadu televize Prima – Šéf na grilu kde nás provede tím správným stylem grilování.