Rajčatové dobroty
Obsah
Rajčatová polévka
Ingredience:
- 1 kg měkkých rajčat
- 200 g másla
- 1 dcl smetany ke šlehání
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 0,5 l zeleninového vývaru
- ½ celeru
- Sůl
- Pepř
- Cukr
- Čerstvá bazalka
Postup:
Rajčata nejprve spaříme v horké vodě a oloupeme je. Cibuli i celer nakrájíme na jemno a osmahneme ji na másle. Po chvíli přidáme utřený česnek a zalijeme vývarem. Přidáme spařená rajčata a vše vaříme asi 20 – 30 minut, dokud se rajčata nerozvaří. Stáhneme plamen a tyčovým mixérem mixujeme do krémové konzistence. Pokud je polévka příliš hustá, přidáme vývar. Následně osolíme a opepříme. Zdobíme čerstvou bazalkou a smetanou.
Rajčatový salát
Ingredience:
- 1 kg tvrdých rajčat
- 2 velké červené cibule
- Sůl
- Pepř
- Nálev:
- 1 díl olivového oleje
- 2 díly octa
- 4 díly vody
Postup:
Rajčata umyjeme ve vodě, osušíme a nakrájíme na osminky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Připravíme si nálev na salát z olivového oleje, octa a vody. Rajčata smícháme s cibulí, opepříme a zalijeme nálevem. Salát chutná nejlépe vychlazený.
Rajčatové pesto
Ingredience:
- 1 kg zralých rajčat
- 1/4 litru octa
- 8 stroužků česneku
- 100 g parmazánu
- 100 g mandlí nebo lískových ořechů
- sůl
- pepř
- bazalka
- oregano
Postup:
Rajčata nakrájíme nadrobno, zalijeme octem a rozvaříme je. Utřeme česnek a přidáme ho k rozvařeným rajčatům. Přidáme nastrouhaný parmazán a znovu promixujeme. Přidáme i nadrobno nasekané koření, osolíme a opepříme. Sterilizujeme v zavařovacích skleničkách asi 70 minut na 90 stupňů.