Jak si doma připravit výborné frappé?
Přeneste se v mysli na pláž v Řecku. Sedíte pod slunečníkem a se zavřenýma očima nasloucháte šumění moře a vzdáleným lidským hlasům. Venku je přes třicet stupňů a žár slunce cítíte i ve stínu. V tom vám jeden z číšníků přinese frappé. Vložíte mezi rty brčko a doslova cítíte, jak vám osvěžení proudí hrdlem.
Kvůli koronavirové pandemii se zdá, že Středomoří zůstane pro spoustu z nás jen fantazií. Osvěžující frappé si však klidně můžete udělat doma.
Jednoduchý návod na přípravu frappé
Frappé není vůbec složité na přípravu ani na ingredience. Nepotřebujete ani mnoho speciálních potřeb pro baristy, vystačí vám pouze frapovač.
Co budete potřebovat?
- instantní kávu
- led
- studenou vodu
- mléko
- cukr nebo sirup
Smíchejte několik lžiček rozpustné kávy (2-3), cukr či sirup a přidejte trochu studené vody. Vše rozmixujte ve frapovači, dokud se nápoj nezpění. Ten potom nalijte do vysoké sklenice s kostkami ledu a dolijte studenou vodou a mlékem.
Frappé si samozřejmě můžete doupravit podle sebe. Někdo ho třeba dělá bez cukru nebo bez mléka. Jiní si nápoj ještě vylepšují například zmrzlinou či šlehačkou, ale to už se dostáváme do teritoria debaty o tom, jak se frappé liší od ledové kávy.
Jaký je rozdíl mezi frappé a ledovou kávou?
Obecně můžeme říct, že „ledová káva“ je zastřešující pojem a frappé je jeden z druhů takové kávy. Jak bylo zmíněno výše, někdy se frappé odlišuje od ledové kávy tím, že by správně nemělo obsahovat zmrzlinu nebo šlehačku. Nezdá se však, že jde o pevně stanovené pravidlo.
Navíc pro domácí frappé je toto rozlišení vcelku zbytečné. Klidně si tedy recept upravte podle své chuti.
Jak vidíte, frappé je opravdu velmi jednoduché na přípravu a v následujících letních měsících vám určitě poskytne vytoužené osvěžení. A pokud náhodou nebudete mít chuť na kávu, můžete si pro změnu udělat třeba ledový čaj Ahmad.