Jiný kraj, jiná káva
Obsah
Káva je jedním z nejrozšířenějších nápojů napříč kontinenty. Každý den si miliony lidí na světě dopřávají lahodný šálek kávy, avšak každá země má jiný postup, jak kávu připravovat. V některých státech dokonce do kávy přidávají ještě ingredience navíc a vytvoří tak zcela originální nápoj. Jak se tedy pije káva ve světě?
-
Káva a sýr
Zasněžená krajina Finska může nabídnout více než jen úchvatná panoramata. Ve Finsku se totiž pije káva s jednou z nejneobvyklejších ingrediencí, jakou byste v kávě čekali – totiž sýrem. Tato kombinace je velmi oblíbená a populární, nápoj dokonce dostal své vlastní jméno Kaffeost. Jak jej připravit? Velice jednoduše. Stačí do hrnku nakrájet kousky sýru juustoleipä a zalijte horkou kávou. Do dopití na vás na dně čeká lahodný sýr.
-
Želatinová káva
V Japonsku si můžete kávu vychutnat i v ne úplně tekutém stavu. Tento spíše dezert než nápoj se jmenuje CoffeeJelly a příprava je poměrně snadná. Budete potřebovat kvalitní espresso, ideálně z profesionálního kávovaru, a sáček instantní želatiny. Ingredience smícháte a želatinu necháte zatuhnout. Podává se se zmrzlinou či šlehačkou.
-
Káva a alkohol
Káva se s alkoholem kombinuje ve více zemích. Základem je vždy kvalitní zrnková káva nebo mletá káva a druh alkoholu potom závisí především na tom, ve které zemi se nacházíte. Např. ve Španělsku se běžně pije káva Carajillo – což je kombinace espressa s koňakem. Do nápoje se ještě přidává pomerančová kůra, šlehačka a pomerančový likér. V Irsku se zase káva obohatí o whisky a krémovitě ušlehanou smetanu. Také v Mexiku se káva podává s alkoholem a není to nic jiného než Tequilla. Do silné kávy přidáte tento destilát a smícháte se smetanou a špetkou muškátového oříšku.
-
Sladká káva
Itálie je zemí dezertů a jiných vybraných laskominek. Jednou z takových sladkých neřestí je i čokoládová káva. Stačí rozpustit mléčnou čokoládu, smíchat s mlékem a přidat espresso. Lahodný nápoj je na světě.
A jak si dáváte kávu vy?