Rotavirus – střevní chřipka
Obsah
Střevní chřipka – to je zcela oddělené infekční onemocnění, které se vyskytuje v důsledku vstupu do těla ústy nebo nosem rotaviry. Rotavirová infekce má podobné příznaky s respiračními a střevními onemocněními.
Příznaky rotavirovou infekcí
U lidí, zvýšení tělesné teploty, a může způsobit nachlazení.
Dále původce nemoci infikuje epitelové buňky do tenkého střeva a dvanáctníku. To má za následek jejich zničení v tenkém střevě klků trysky. Z tohoto důvodu, téměř žádné jídlo není stravitelné a osoba má průjem a zvracení.
Také kvůli tomuto se mění barva moči a stolice. Moč zhnědne a výkaly naopak zešednou.
Jaké přináší střevní chřipka nebezpečí
Vzhledem k průjmu, člověk začne rychle ztrácet tekutiny a elektrolyty, což způsobuje dehydrataci. U dětí, je hlavní nebezpečí, že pokud dítě ztratí mnoho tekutiny – 10% celkové tělesné hmotnosti, může dojít k úmrtí.
U starších pacientů z důvodu dehydratace se krev “zahustí” a může způsobit rozvoj nekrózy myokardu nebo cévní mozkovou příhodu.
Léčba střevní chřipka
Je nutné dodat tekutiny a elektrolyty v pitné vodě se speciální soli (ta se prodává v lékárně) v malých dávkách.
Pokud existuje horečka, je nutné ji snížit bezpečnými léky.
Střevní chřipka patří mezi nezvané hosty
Střevní chřipka se zjeví náhle a bez jakéhokoliv varování, s překvapivou silou a na pár dní člověka zcela vyřadí z běžného života. Mezi běžné příznaky patří prudký a krátký průběh, řídká, vodnatá stolice, kterou doprovázejí bolesti břicha a nevolnost, případně zvracení. K lékaři však chodí jen minimum lidí. Při 75% pacientů totiž dojde ke spontánnímu zlepšení během několika dnů.
Léčba krok za krokem
Ať už jsou příčiny vaší indispozice jakékoli a problémy na vás dolehnou, je třeba zahájit léčbu a nečekat, že se váš zdravotní stav zlepší sám od sebe. Pomoci mohou i volně prodejné léky k léčbě průjmu.
Bez diety to nepůjde
Na začátek jsou vhodné suchary a pečivo. Postupně můžete přidat bramborovou kaši, rýži, či ovoce, jako jsou banány a jablka. Přechod na normální stravu by měl být postupný a pozvolný, po nějakou dobu se vyhýbejte mléčným výrobkům, sladkostem a hlavně mastným jídlům.